sâmbătă, 7 martie 2009

HERPESUL RECIDIVANT ( RECURENT )

Virusul herpetic poate fi găsit în stare de latență la aproape orice adult . Cu toate acestea , numai 10 % din adulți fac herpes recurent.
RECIDIVELE SUNT FAVORIZATE de factori care determină o depresie tranzitorie a imunității celulare :
- infecții ( pulmonare , urinare ) , febră
- radiații solare ( expunere la soare )
- stres emoțional , indigestie , oboseală
- unele medicamente ( medicamente steroide – cele pentru astm )
- menstruația
- raporturi sexuale
- alimentația
- stări imunodepresie ( cancere , leucemii , SIDA)
Recurențele sunt anunțate de simptome prodromale ( senzație de arsură , prurit ) apoi , la scurt timp apar plăci eritematoase ( roșeață ). În câteva ore , apar vezicule mici ”în buchete ” care se rup și rămân eroziuni , apoi crustă și vindecare.
Primul episod este cel mai dureros și necesită timp crescut de vindecare.
În recurențe , durata și timpul de vindecare scad ( nu depășește 1- 2 săptămâni , decât dacă tratamentul este grețit – cu corticoizi). Numărul de leziuni este mai mic.
În recurențe , la același bolnav , leziunile apar de obicei în același loc , care este și cel al primoinfecției herpetice.
Herpesul genital este reactivat de raporturile sexuale și reprezintă sursă de anxietate datorită contagiozității și eficacității limitate a tratamentului. Poate fi poartă de intrare pentru alte boli transmise sexual.
Dacă infecția herpetică apare în sarcină , există risc de avort precoce , fetopatii , naștere prematură sau herpes neonatal.
Herpesul labial apare frecvent în cursul bolilor febrile. Herpesul nazal poate semăna cu foliculiata narinară. Stomatita herpetică apare rar.

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu