vineri, 5 iunie 2009

CREMA DE FOTOPROTECȚIE -cum o alegem ?



FOTOPROTECȚIA LA ORICE VÂRSTĂ este esențială pentru a preveni efectele nocive pe termen scurt si lung ale soarelui , scăderea riscului de apariție a cancerului de piele .

CUM ALEGEM CREMA DE FOTOPROTECȚIE ?

Alegem cremele care au specificat ” spectru larg ” – acestea au protecție împotriva UVA și UVB.
Cremele fotoprotectoare conțin filtre solare , care absorb doar radiatii cu lungime mare de undă , atât radiații UVB , cât și radiații UVA .
Ecranele fizice reflectă toate radiațiile solare , indiferent de lungimea de undă . Aceste ecrane minerale sunt utilizate tot mai frecvent , pentru că nu produc alergie sau fotoalergie de contact , având doar un dezavantaj estetic , acela de a fi opace și a da aspect de ”mască”.
Cremele de fotoprotecție conțin și antioxidanți și substanțe antiinflamatoare , dihidroxiacetonă – care oxidată la suprafața pielii determină colorarea pielii – autobronzare și excipienți pentru încorporarea substanțelor active și obținerea unei compoziții uniforme , coloranți , conservanți , parfumuri.

FRECVENȚA APLICAȚIILOR

Majoritatea timpului de expunere la soare se realizează înafara expunerii în scopul bronzării , astfel încât utilizarea zilnică a fotoprotecției trebuie încurajată .
Persoanele la care arsurile solare se produc cu ușurință sau care prezintă afecțiuni fotosensibilizante ar trebui să utilizeze zilnic creme fotoprotectoare cu SPF ridicat .
Aplicarea cremei se face cu 20 minute înainte de expunerea la soare și se reaplică după 3-4 ore sau după imersia în apă sau efectuarea de exerciții fizice solicitante .
Pentru piele uscată alegem loțiune .
Pentru piele grasă alegem gel .
Persoanele cu alergii la diverse produse de îngrijire ale pielii vor alege creme de fotoprotecție care să nu conțină acid paraaminobenzoic sau parfum , care sunt adesea implicate în producerea reacțiilor alergice .

CANTITATEA DE CREMĂ DE FOTOPROTECȚIE aplicată este esențială !
Dacă se aplică puțină cremă și se întinde pe o porțiune mare de corp , scade nivelul de protecție .

LA PLAJĂ se utilizează doar crema de fotoprotecție . Nu se combină produsele de machiaj cu cremele de fotoprotecție ! ( Cremele de fotoprotecție nu reprezintă o bază bună de machiaj , iar fondul de ten și pudra cresc posibilitate de apariție a coșurilor și scad efectul fotoprotector al cremei ).
În cursul vacanțelor în zone însorite se va aplica în primele zile o cremă de fotoprotecție cu SPF50+ ( mai ales la persoane cu fototip 1 și 2 - păr roșcat sau blond și piele albă , ochi verzi sau albaștri ,la copii și la persoane cu piele sensibilă), iar după câteva zile se poate aplica cremă de fotoprotecșie cu SPF 30 sau 20.

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu