duminică, 5 iulie 2009

ARSURA SOLARĂ ( ERITEM ACTINIC )




ARSURA SOLARĂ ( ERITEM ACTINIC , ERITEM SOLAR )





În multe țări europene – Ungaria , Polonia , Austria –intensitatea radiației ultraviolete a depășit de aproape 10 ori nivelul suportat de piele , ajungând la valori de 8 și 9,4 pe o scară cu 15 trepte ( nivelul 10-11 este considerat periculos )
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie spune că în România nivelul actual al radiaței UV este de 7 -8 ,ceea ce nu reprezintă un motiv de alerta… Întrebat dacă nu ar trebui prevenită populația despre această creștere a nivelului radiațiilor , răspunsul vine prompt : ” Toată lumea știe că nu e bine să stea la soare între ora 11-16 ! ”
Așadar dacă știm această informație . situația este sub control ?

In aceste condiții , de exemplu , în Ungaria – sportul în aer liber este interzis între 11,30 și 16. Deși România se află sub ” norul roșu ” , românii se expun la soare pe litoral fără nici o grijă !
Cu mic cu mare ne îndreptăm către piscine , ștranduri sau mergem la mare pentru a ne bucura din plin de bucuriile oferite de sezonul cald !
Există și beneficii ale expunerii la soare !


ARSURA SOLARĂ








Apare consecutiv expunerii prelungite și intempestive la soare de către persoane neadaptate la UV . Apare un eritem intens ( zonă de culoare roșu – viu ) , situat numai pe zonele unde a acționat lumina solară . Eritemul se asociază cu senzație de arsură , prurit și edem.
Aceste manifestări apar după o expunere de cel puțin 30 de minute , la un interval de aproximativ 2 – 3 ore după expunerea la soare .
Dacă expunerea a fost prelungită , pe zona roșie pot apare bule și flictene ( leziuni pline cu lichid ) , apoi eroziuni și escare . În formele grave , poate apare febră și frison , cu hipotensiune arterială și fenomene nervoase , mergând până la instalarea șocului caloric .
Eritemul scade treptat în intensitate – în câteva zile și apare o descuamație , apoi o pigmentație .

ERITEMUL ACTINIC PROGRESIV (actinodermatoză )


– este vorba despre un eritem persistent localizat pe părțile descoperite , expuse la soare . În aceste zone pielea este intens eritematoasă și caldă , uneori cu mici puncte roșu mai intens ( leziuni purpurice ). Deasemeni se produce o descuamație urmată de pigmentație locală .

TRATAMENT

- Pielea arsă nu se mai expune la soare cel puțin 3 - 4 zile
- Nu spargeți veziculele - este risc de infecție - folosiți pansament steril
- Aplicare de comprese umede și reci
- Aspirină – 2-3 comprimate pe zi , Paracetamol sau alte medicamente antiinflamatoare
- Aplicare locală de pomezi sau creme cu corticosteroizi
- Aplicare de creme calmante , hidratante - aftersun
- Rehidratarea este importantă ( beți o mare cantitate de lichide - 2- 3 litri pe zi )


Dermatocosmetologie -sănătatea pielii tale
Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu