joi, 27 august 2009

BACTERIILE ”BUNE ”DE PE PIELE -și pH-ul acid



Pielea noastra nu este sterilă !

Pe suprafața ei există sute de ” bacterii bune ” , care formează flora rezidentă , având rol de protecție împotriva agresiunilor exterioare ( bacteriene , virale sau de alta natură ) care formează ” flora patogenă ”, periculoasă pentru organism .

Flora rezidentă pe piele se hrănește comensalic din sebum , transpirație și corneocite și constă din stafilococi , propionibacterii , micrococi și bacterii corineforme . Sunt practic acei ” pioni de rezistență ” de la suprafața pielii care spun ” pe aici nu se trece ” ! Ei intră în competiție cu bacteriile patogene , împiedicând dezvoltarea lor !

Studiile au demonstrat rolul de apărare al acestei flore rezidente de pe piele !
Cum putem să păstrăm supremația ” bacteriilor bune asupra celor rele ” ?

MENȚINÂND PH-UL ACID AP PIELII ! PH-ul fiziolologic al pielii sănătoase este ușor acid , valoarea de aproximativ 5 , 5 funcționând ca o barieră protectoare împotriva microorganismelor dăunătoare , deshidratării sau altor factori nocivi din mediu. Creșterea Ph-ului permite dezvoltarea germenilor patogeni în detrimentul florei rezidente ! Compoziția florei rezidente este strâns legată de cantitatea și compoziția sebumului și de starea suprafeței cutanate . O piele lezată poate reprezenta poarta de intrare pentru flora patogenă .
Vulnerabile mai sunt persoanele cu imunitate scăzută (diabet zaharat , neoplazii , leucemie ) , precum și copiii , persoanele însărcinate și vârstnicii !
O bună igienă nu înseamnă neapărat aseptic , ci un mediu curat !.
Spălatul excesiv cu săpun determină alcalinizare ( crește pH-ul la suprafața pielii ) ! Așa se explică agravarea uneori a leziunilor de acnee , eczemă , etc , în cazurile de igienă excesivă …pielea rămâne practic vulnerabilă …

* Este suficient sa vă spălați de 2 ori pe zi pe față …

* Evitați spălarea cu săpunuri alcaline … alegeți produse speciale fără săpun …( pe produse este menționat ” sans savon ” - ” syndet ”)

• Preferați apa din abundență atunci când faceți duș …


Încă o dată se verifică zicala ” tot ceea ce este în exces poate fi dăunător .

Să încercăm să păstrăm echilibrul !
Este demonstrat că la copiii crescuți în mediu aseptic , feriți de toate expunerile bacteriene , sistemul imunitar nu este stimulat . Neavând împotriva cui lupta , este posibil să dezvolte o reacție de apărare împotriva unor gemeni nonpatogeni din mediul normal . De aici și predispoziția la alergii alimentare , respiratorii , etc.

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu