joi, 9 septembrie 2010

PIERCINGUL - ne expune la diverse riscuri !


Piercingul reprezintă opțiunea frecventă a tinerilor care trebuie să știe că se expun unor riscuri dacă intervențiile sunt realizate de personal nespecializat sau dacă nu respectă anumite reguli !

Cele mai populare zone ale corpului pentru piercing sunt nările , sprânceana , urechea , limba și buricul .

PIERCING LINGUAL

– Limba are o structură specială , fiind foarte vascularizată și se află în cavitatea orală care este o cavitate ce conține numeroase bacterii cu potențial periculos . Este recomandat un metal cât mai inert în mediul bucal : aur de 18 K sau 24 K , titan , niobiu sau oțel inoxidabil . Persoanele cu risc de alergii este recomandat să evite nichelul . Înaintea realizării piercingului este bine să fie rezolvate toate problemele dentare si gingivale pentru ca mediul bucal să fie cât mai puțin încărcat cu bacterii .

Riscuri posibile :

- afectarea simțului gustului
- cantitatea de bacterii din gură crește riscul infecțiilor , mai ales în cazul igienei deficitare ( se recomandă spălarea pe dinți după fiecare masă)
- potențial de transmitere a virusului hepatitei B și C , HIV
- afectarea nervilor limbii – amorțeala , probleme în mișcarea limbii
- contactul cu gingiile poate determina rănirea sau chiar retracție gingivala ( bilele lovesc gingia marginala din jurul dinților și produc retragerea acesteia / odată cu gingia se retrage ți osul și poate apare mobilitate dentară – dinții încep să se miște ) . Aceste modificări sunt ireversibile ăi nu mai pot fi tratate , pentru că osul odată retras nu mai crește .
- afectează mestecarea , înghițirea alimentelor și claritatea vorbirii
- fisurarea dinților
- dacă sunt afectate vasele de sânge poate apare sângerare abundentă ( atingerea arterei linguale în timpul realizării piercingului este extrem de periculoasă și hemoragia ( sângerarea ) nu poate fi oprită decât prin sutură ( coasere )
- reacții alergice la metal

Vindecarea completă a limbii după un piercing lingual se realizează după 2-3 luni . Trebuie să știți că spre deosebire de alte tipuri de piercing ( sprânceana , nas ) acest tip de piercing ( alături de piercingul limbii ) este mai periculos. Fiind realizat de personal fără studii medicale vă supuneți unor riscuri mari .

Timpul de vindecare este timpul necesar vindecării canalului în care a fost inserată bijuteria . Până la vindecarea completă nu este recomandat să scoateți sau să schimbati piercingul . Este obligatorie păstrarea unei igiene personale corespunzătoare ăi folosirea unei soluții dezinfectante . În cazul piercingului lingual evitați în primele zile consumul de lactate și de băuturi carbogazoase .

PIERCING ÎN BURIC – acest gen de piercing se pare că este cel mai popular ( fiind urmat de cel in limbă ) . Pentru femeile însărcinate inelul în buric este foarte periculos mai ales după luna 5 de sarcină ( prin creșterea abdomenului zona buricului va fi forțată și de aceea se recomandă renunțarea la piercing ) . Vă expuneți deasemeni riscului infectților .

Activitățile de piercing se realizează în cabinete de înfrumusețare corporală care trebuie să respecte anumite norme de igienă :

- folosirea de mănuși sterile de tip chirurgical în timpul executării procedurii doar pentru un singur client
- mănușile se înlocuiesc ori de cate ori este întreruptă activitatea și operatorul efectuează operațiuni care duc la contaminarea acestora precum și daăa acestea sunt înțepate sau rupte în timpul procedurii
- în vederea prevenirii transmiterii hepatitei B se recomandă imunizarea ( vaccinarea ) personalului implicat , atât pentru protecția acestuia cât și a clientului
- există situații în care procedura de piercing poate avea consecințe negative asupra sănătății clientului ( care trebuie informat ) : diabet zaharat , hemofilie ( sângerări care se opresc greu) , boli de inimă , boli dermatologice – leziuni ale pielii sau sensibilitatea pielii la săpunuri , dezinfectante , alergii la metale ( nichel - etc) , boli transmisibile , epilepsie , sarcină, alăptare , cicatrici cheloide , deficite imunitare .
- este interzisă efectuarea operațiunilor de piercing corporal persoanelor cu vârsta sub 16 ani ( pentru vârsta 16 -18 ani este obligatoriu ca minorul să fie însoțit de părinte sau tutore care va și declara pe versoul declarației pe proprie răspundere că minorul are permisiunea lui pentru aceasta procedură )
- este interzisă efectuarea piercingului organelor genitale la persoanele care nu au împlinit 18 ani


COMPLICAȚII CARE POT SURVENI DUPĂ PIERCING :

- alergie la bijuterie – în special după expunere la nichel sau alte metale și substanțe toxice
- deplasarea bijuteriei – când se folosesc bijuterii neadecvate de piercing , destinate altor părți ale corpului , dacă bijuteria este prea subțire sau dacă este mișcată mult înainte de vindecarea rănii
- cicatrizare defectuoasă
- inflamare locală severă – mult mai periculoasă în piercingul oral
- infecții locale
- septicemie ( foarte rar ) – infecție sistemică gravă care poate afecta întregul organism și necesită îngrijiri medicale imediate de specialitate
- sângerare – mai ales pentru zona genitalaă, limbă și buzele


PENTRU PIERCING URECHE , NAS , SPRÂNCENE

- pistoalele de introdus cerceii în ureche se folosesc doar pentru lobul urechii și nu pentru alte zone din corp . Pentru nări și cartilagii se folosește numai un ac chirurgical special din titan , niobiu , aur sau oțel inoxidabil .


PIERCINGUL este o modalitate de exprimare a apartenenței la un anumit grup , un semn al libertății ! Important este să fiți informați asupra posibilelor riscuri la care vă expuneți ! Cele mai periculoase sunt piercingul în limbă , în buză , precum și cele de la nivelul ombilicului ( buricului ) și organelor genitale !



Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - claticioana@gmail.com

2 comentarii:

  1. foarte interesant articolul.

    RăspundețiȘtergere
  2. vreau si eu un pirce:( in limba...insa mi-e destul de frica,nu de durere cat de urmarile lui:(...si mi-l face o prietena...care a mai dar pirce-uri...insa daca patesc ceva? ce fac? va rog sa-mi raspundeti:( multumesc

    RăspundețiȘtergere