marți, 30 noiembrie 2010

TRATAMENT NATURIST ÎN PSORIAZIS



- Băi cu infuzie de ciuboțica cucului, nalbă, coada calului, urzică, gălbenele, rostopască – ceaiuri sau creme

DIETA

Terapia naturistă a psoriazisului se bazează în primul rând pe purificarea întregului organism, în special prin alimentație . Cea mai drastică metodă de dezintoxicare este postul negru de 7 zile .
Există și diete de dezintoxicare mai blânde și cu efecte foarte puternice. Pentru accelerarea proceselor de purificare se folosesc și plante medicinale –laxative, depurative și tonice amare ( care intensifică procesul de purificare al tubului digestiv).

Primul și cel mai important demers în alimentație este să oprim consumul de produse cu efecte nocive pentru o perioadă de minim 6 luni .

Care sunt alimentele nocive ?

În primul rând carnea și alcoolul, toate alimentele cu aditivi alimentari sintetici ( celebrele ”E-uri ” ), amelioratori de gust și aromă, coloranți, conservanți, afânatori. Vor fi eliminate de asemenea zahărul, margarina,frișca sintetică, alimentele conservate sau rafinate în general.

Vor fi în schimb consumate cât mai multe legume și fructe crude, semințe și fructe oleaginoase neprăjite, cereale integrale (nedecorticate ), miere, sucuri naturale.

Alimente recomandate – morcovi, ridichi, roșii, ardei, pătrunjel, pește fiert, ulei presat la rece sau ulei de măsline, iaurt, kefir, lapte bătut .


DIETA CRUDIVORĂ

Se consumă doar alimente netrecute prin foc – nepreparate termic pentru o perioadă de minim 30 zile : legume crude –salate, sucuri sau ca atare, fructe crude, fulgi de cereale ( grâu, orz, ovaz ), ulei presat la rece, miere, polen de albine, oleaginoase – semințe de floarea soarelui, dovleac și susan neprăjite, miez de nucă, arahide și alune neprăjite .


DIETA SEMICRUDIVORĂ

Este recomandată cu predilecție, fiind mult mai permisivă și poate fi urmată o periodă nelimitată .Se admit produsele lactate și ouăle în cantități mici, cu condiția ca 50% din hrană să fie legume și fructe crude ( suc de țelină, pătrunjel, ridiche - combinate cu suc de mere, morcovi ) . Salate de crudități – legume bogate în fibre : morcov, varză, pătrunjel, salată verde, spanac, ridiche, sfecla roșie.


PURIFICARE PRIN PLANTE

- PLANTE DETOXIFIANTE :


FLORILE DE SOC– au efect puternic laxativ, asigură drenarea intestinului gros, element extrem de important în tratamentul bolilor de piele . Tinctura – o lingură de 2-4 ori pe zi pe stomacul gol .Cure de 2 săptămâni pentru persoanele cu tranzit intestinal normal iar în constipație pentru până la 3-4 luni, cu 1-2 săptămâni pauză .


ANGHINAREA – este unul din cele mai bune tonice amare din flora mondială – pulbere ( măcinare cu râșnița ) - o linguriță de 4 ori pe zi pe stomacul gol. Această plantă dublează practic intensitatea efectelor plantelor laxative si depurative, fiind un imens ajutor în cura de dezintoxicare .

IARBA DE 3 FRAȚI PĂTAȚI – este elixirul numărul 1 în bolile de piele de orice tip ( 4 lingurițe de 3 frați pătați se înmoaie în jumătate de litru de apă, de seara și până dimineața, după care se filtrează, punându-se maceratul deoparte . Planta rămasă după filtrare se opărește cu jumătate de litru de apă clocotită și se lasă la răcit, după care se strecoară și se amestecă cu maceratul obținut anterior. Se obține circa un litru de ceai, care păstrează foarte bine calitățile exceptionale ale acestei plante. Cure de 1-2 luni – 1-2 litri de ceai zilnic .


TRATAMENT EXTERN


CATAPLASME CU TĂRÂȚE– o mână de tărâțe cât mai proaspete se combină cu apa călduță, mestecând mereu pentru omogenizare, până când se formează o pastă care se pune într-un tifon cu ochiuri rare și se aplică pe locurile afectate, ținându-se minim 30 minute. Crustele sunt înmuiate și este favorizat metabolismul loca l.Dupa aplicația cu tîrâțe, se lasă să se usuce pielea, după care se aplică unguent cu tătăneasă (1-2 aplicații pe zi) .


HOMEOPATIE

In stadiul cu leziuni la nivelul coatelor si genunchilor – ARSENICUM ALBUM 9 CH – 5 granule de 2 ori pe zi - tegument uscat -descuamari fine ca făina – senzație locală de arsură și SEPIA 15 CH - 5 granule pe zi timp de o lună .. Apoi se realizează tratament de teren care permite rărirea puseelor și diminuarea întinderii lor .

Tratament de fond

- SULFUR


Dr Oana Clătici - medic primar dermatovenerologie - claticioana@gmail.com

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu