sâmbătă, 19 februarie 2011

ALIMENTELE CARE DAU FRECVENT ALERGII





ALIMENTELE CELE MAI FRECVENT ALERGIZANTE

sunt : OUL, LAPTELE, NUCILE, PEȘTELE, SOIA – la copii


și


CEREALELE, ANANASUL, NUCILE, PEȘTELE și MOLUȘTELE – la adulți



1. LAPTELE DE VACĂ – reprezintă primul alergen, în cronologia manifestărilor clinice timpurii la copil. În mod excepțional, alergia la lapte poate să apară și la adult .

Dintre cele 20 proteine specifice laptelui, 5 sunt alergene :

- beta- lactoglobulina ( alergenul major !)
- cazeina

Aceste 2 proteine sunt termostabile, adică persistă în lapte și după fierbere !

- albumina
- gamaglobulinele
- lactalbumina

Aceste 3 proteine sunt alergizante numai în cazul consumului laptelui crud ( sunt termolabile ) .

Alimentele cu proprietăți alergice prin conținutul lor în lapte sunt BRÂNZETURILE, UNTUL și ÎNGHEȚATA ( și unele budinci, prăjiturile )

Cu vârsta, laptele devine tolerat ( ca alergen )

2. OUL

Proteina alergică a oului este ovomucoidul din albușul de ou ( termostabilă).

3. PEȘTELE

S-au semnalat și manifestări alergice declanșate de ingesta mirosului de pește prăjit !

4. CRUSTACEELE

Sunt extrem de alergizante . Creveții sunt cei mai alergizanți, dar și racii, langustele,

5. CEREALELE

Au o importanță majoră în declanșarea unor reacții alergive sau de intoleranță la gliadina conținută de gluten .

6. CARNEA – în special de PORC

7. LEGUMELE și FRUCTELE

- MERE– specia Golden pare cea mai alergizantă
- ALUNE
- NUCI
- ZMEURA, FRAGI, CĂPȘUNE, MURE
- BANANELE
- ȚELINA, MORCOVI, ROȘII
- ARAHIDE


8. BĂUTURI ALCOOLICE și NEALCOOLICE


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale - claticioana@gmail.com

Dr Oana Clătici - medic primar dermatovenerologie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu