luni, 7 martie 2011

REGULII DE IGIENĂ ÎN UTILIZAREA COSMETICELOR




Cumpărați cosmetice adecvate tipului de ten și nu folosiți produse cosmetice expirate !

Igiena feței nu trebuie să fie excesivă ! Este suficient să ne spălăm de 2 ori pe zi pe față .
Evitați spălarea repetată cu săpunuri alcaline sau lichide de uz dermatologic ( are loc alcalinizarea suprafeței pielii ) și se distruge astfel filmul hidrolipidic natural al pielii noastre . Așa se explică agravarea uneori a leziunilor de acnee, eczemă etc în cazul igienei excesive … pielea rămâne practic vulnerabilă ! După spălare folosiți un tonic astringent pentru a îndepărta orice urmă de săpun . Crema de față se aplică întotdeauna pe pielea curățată în prealabil !

Încercați să nu puneți mâna pe față decât după ce v-ați spălat bine cu apă și săpun ! Aplicarea cosmeticelor cu mâinile murdare vă expune pericolului infecțiilor bacteriene ( stafilococ, streptococ, Escherichia coli ), micotice : apar mici iritații – coșuri, zone roșii însoțite de mâncărime ( prurit ), uneori acoperite de o scuamă care necesită investigații : examen bacteriologic sau micologie din leziune cu realizarea antibiogramei/ antifungigramei și tratament dermatologic adecvat. Pot apare deasemeni diverse eczeme, dermatite iritative și alergii , stafilococii, micoze, acnee, foliculită .

Nu uitați că zona ochilor este mai sensibilă ! Folosiți doar creme speciale pentru ochi ! Este ușor să iritați aceasta zonă și chiar să introduceți bacterii în ochi !

Păstrați cosmeticele și aplicatoarele curate și nu le folosiți niciodată împreună cu o altă persoană pentru că puteți lua o bacterie sau virus de la acea persoană ! Virusul herpetic poate fi contactat prin folosirea rujului altei persoane sau folosirea rimelului, etc . Mare atenție la produsele de ingrijire a ochilor : rimel, fard de pleoape, ! Puteți face infecții oculare grave : conjunctivite, orjelet( urcior ), dermatite și reacții alergicela nivelul ochilor .

Produsele cosmetice și aplicatoarele sunt expuse la bacteriile , virusurile utilizatorului atunci când sunt folosite . Prin urmare o persoană care folosește produsele cosmetice ale altei persoane se expune la infectare .
Atenție la testerele care vi se oferă inclusiv în magazine : asigurați-vă că se utilizează aplicatoare de unică folosință și că produsele pe care urmează să le aplicați nu au fost desfăcute , mirosite, atinse … Multe femei încearcă fardurile cu degetele sau direct din cutie/tub /creion.






DACĂ PURTAȚI LENTILE DE CONTACT

Lentilele de contact nu se împrumută niciodată ! Spălați-vă întotdeuna foarte bine cu apă și săpun înaintea aplicării lentilelor de contact.
Este recomandat să le aplicați înainte de a vă machia și se scot înainte de demachiere !
Aplicarea machiajului se face cât mai departe de ochi ( rimelul se aplică doar pe vârful genelor ) iar produsele pentru ochi ( rimel, fard de pleoape ) se schimbă mai des ( la 3-4 luni ). Dacă ați avut infecții la ochi ( conjunctivită etc) cumpărați produse cosmetice noi ( nu le mai utilizați pe cele vechi )
Persoanele care poartă lentile de contact sunt predispuse la infecții oculare !

ACNEE DETERMINATĂ DE COSMETICE


Din ce în ce mai frecvent întânim acnee la persoanele adulte .Femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații . Iar singura diferență esențială este că fe,meile folosesc mai multe produse cosmetice, mai ales cele de camuflaj :pudra și fondul de ten .Multe din componentele produselor cosmetice pot determina coșuri : lanolina, vaselina, uleiuri vegetale și minerale, pigmenți. Urmăriți dacă există inscripționarea pe produsele cosmetice: ”noncomedogenic ”, ”oil-free ”, ”hipoalergen” .


SFATURI :

- păstrați cosmeticele și aplicatoarele curate și asigurați-vă că nu au contact cu praful
- aruncați produsele infectate, expirate, care nu au fost păstrate corespunzător sau și-au modificat aspectul
- spălați-vă mâinile înaintea aplicării produselor cosmetice
- păstrați cosmeticele la temperatura camerei


Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale - claticioana@gmail.com

Dr Oana Clătici - medic primar dermatovenerologie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu