sâmbătă, 28 ianuarie 2012

IMPACTUL ACNEEI ASUPRA CALITĂȚII VIEȚII




Care sunt cauzele apariției acneei?

Acneea este o boală extrem de complexă, care afectează peste 50% din adolescenți și 5 % dintre adulți. Debutul este de obicei la 12-14 ani, odată cu pubertatea, cu un apogeu la vârsta de 17 ani. Zonele predispuse la acnee sunt cele care posedă glande sebacee : fața, piept, umeri,spate, brațe, coapse.

În apariția acneei sunt implicați factorii genetici ( se știe că numărul, mărimea și activitatea ulterioară a glandelor sebacee este moștenită ) și factorii endocrini (activitatea glandelor sebacee este influențată de hormonii androgeni, secretați de glanda suprarenală și gonade ( ovar și testicul ) . La pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive datorită modificărilor hormonale din organism. Porii se astupă și au loc modificări ale florei microbiene rezidente : Propionibacterium acnes – anaerob ( în partea profundă a foliculului ), stafilococ – aerob ( în partea distală a foliculului ) și Pitirosporum – levura. Apare astfel inflamația, coșuri purulente, noduli roșii.





Când se prezintă în cabinetul medicului dermatolog, adolescentul cu acnee ȘTIE DEJA CE DIAGNOSTIC ARE ! Cel mai adesea a încercat deja singur câteva tratamente și are un scop clar : VREA SĂ SCAPE DEFINITIV DE ACNEE, ÎNTR-UN TIMP FOARTE SCURT !

Să nu uităm că adolescența coincide cu dezvoltarea imaginii de sine, socializarea și maturizarea sexuală. În societatea actuală, în care se pune tot mai mult accent pe aspectul fizic, în care suntem bombordați prin intermediul media de chipuri și corpuri perfecte, apariția coșurilor este foarte greu acceptata la un adolescent! El riscă să se izoleze social ( stă în casă, nu se vede cu prietenii, nu merge la evenimente sociale normale ). Apar sentimente de frustrare, rușine, furie, încrederea în sine este afectată profund. Devin anxioși în relațiile cu persoanele de sex opus, timizi,se tem de ridiculizare. Depresia și anxietatea sunt trăsăturile comune la cei care suferă de acnee ( frica de a fi privit și evaluat negativ de către cei din jur ).

Așadar, dacă nu este explicată și tratată la timp, acneea determină modificări sociale și psihologice! Acneea nu trebuie acceptată, nu trebuie să vă resemnați așteptând să treacă de la sine! Adresați-va unui medic dermatolog !

Dermatocosmetologie - sănătatea pielii tale

Dr Oana Clătici - medic primar dermatolog - claticioana@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu