miercuri, 26 decembrie 2012

DERMATITA ATOPICĂ - CE ESTE ȘI CE O DECLANȘEAZĂ

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, determinată genetic, caracterizată prin tulburări ale reglării imunitare.



Apar leziuni de tip eczematiform în copilărie, asociate cu manifestări alergice ( 30%) – astm bronsic, rinită vasomotorie , urticarie, febră de fân.

TERMENUL ” DERMATITĂ ATOPICĂ ” a fost propus în 1924 de Coco și Cooke : au denumit-o ” BOALA CIUDATĂ ” – (atopis – ciudat ).

În 70% cazuri există antecedente familiale alergice. La 21% din bolnavi, unul din părinți are dermatită atopică, iar la 18% din bolnavi, unul din părinți are astm bronșic. Se agravează iarna și se ameliorează spontan vara, beneficiind de cura heliomarină. Evoluează cu perioade de remisiuni și exacerbări .


CE DECLANȘEAZĂ DERMATITA ATOPICĂ

- ANOMALII ALE IMUNITĂȚII UMORALE

Crestere valori IG E – la 60-80%

Apar anticorpi în exces la antigeni de mediu obișnuiți, la care în mod normal nu apar anticorpi ( praf de casă, fulgi, peri de animale, alimente, medicamente ). Apar polisensibilizări.

- LIPSA IG A la atopici facilitează pătrunderea antigenelor, cu apariția reacțiilor alergice. Atopicii fac frecvent alergii la medicamente ( șoc anafilactic după penicilină ).

- CONSIDERATĂ ȘI BOALĂ GENETICĂ –

Dacă ambii părinți sunt atopici, 75% din copii moștenesc boala.

Dacă unul dintre părinți este atopic, 50% din copii moștenesc boala.

Dintre FACTORII DE MEDIU, amintim alimentele : lapte de vacă, ouă, carne de pește, alune, nuci, soia , alergenele inhalatorii ( polenul și acarienii din praful de casă ).


Dr OANA CLATICI - medic primar dermatolog
Dermatocosmetologie -sănătatea pielii tale - claticioana@gmail.com










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu